Dieta przy grzybicy

Dieta przy grzybicy, wspomaganie terapii .

Dieta we wszystkich kuracjach wspomagających zdrowie jest bardzo ważna i przyspiesza efekty terapeutyczne. Przy terapii p /grzybiczej i p/ pasożytniczej jest to obowiązkowe aby odnieść sukces. Grzyby i pasożyty to jak perz w ogrodzie. Zostawisz trochę i odrośnie lub rozmnoży się odnowa. Intruzom w postaci grzybów, pasożytów, bakterii  trzeba koniecznie zmienić środowisko sprzyjające do ich rozmnażania. Nie wolno dawać im pożywki. Musi to być świadome działanie, systematyczne, dokładne  i odpowiednio dobrane.

W okresie kuracji odstawiamy słodycze i owoce. Węglowodany są pożywką dla  rozwoju grzybów. Możemy mieć przez jakiś okres czasu łaknienie na słodycze, ale to się zmieni. Trzeba ten trudny okres przetrwać aby zakończyć pomyślnie kurację. Odstawiamy również miód.

Pamiętaj ! Powrót do węglowodanów w trakcie kuracji to jest powrót do grzybicy. Życie to wybory albo Ty albo grzyb!!!

Co należy zdecydowanie odstawić!

  • odstawiamy na czas kuracji drożdże,  jeżeli jest to możliwe, pieczemy chleb na zakwasie,
  • odstawiamy alkohol, (piwo – absolutnie zabronione)
  • przetwory paczkowane zwłaszcza owoce suszone i kandyzowane,
  • twarożki słodzone i sery pleśniowe,
  • pieczywo białe, przetwory mączne,
  • ryż, makarony,

Co należy wprowadzić !

  • wprowadzenie warzyw,
  • chleb na zakwasie – małe ilości,
  • stosujemy nienasycone kwasy tłuszczowe wskazany olej z oliwek lub lniany, dodany do sałatek (ważne dla osób z problemami żołądkowymi)
  • ryby wg grupy krwi,
  • soja,
  • mięso i wędliny wg grupy krwi,
  • wymiana szczoteczek do zębów raz na 2 tygodnie,

Jakie najlepiej pijemy napoje?

  • woda niegazowana,
  • herbata zielona,
  • Polecam wodę Aquarion – odczyn zasadowy

Przetwory mleczne

Produkty mleczne,  naturalne nieprzetworzone ( pełna zawartość tłuszczu),  bez związków konserwujących, cukru, owoców, miodu itp. (kefir, serwatka, ser, twarogowy). Grupa krwi O ograniczone ilości.

Co można sobie przegryźć w zamian za słodycze?

  • migdały,
  • pestki z dyni,
  • orzechy.

Co ze słodzeniem herbaty?

Nie używamy żadnych słodzików, asprtamu, miodu. Do herbaty dodajemy Xylitol , można go kupić w sklepach zielarskich.  Jest o smaku słodkim( bezwonnym) i również działa p/grzybiczo.